Lezing voor de heemkundige studiekring over
“OOG IN OOG MET DE NEANDERTHALER, terug in de Steentijd van de Kempen”
door Piet van Gisbergen
Vanaf de jaren ’80 doet Piet als amateurarcheoloog mee aan Romeinse opgravingen. Door opgravingen op steentijdvindplaatsen in Westelbeers en Eersel krijgt de Steentijd zijn interesse. Hij ontdekt talloze vindplaatsen.
In zijn lezing ontdek je hoe je dat doet. Ook leer je bewerkte vuurstenen (artefacten) herkennen.
De ‘moderne mens’, onze mensensoort, trekt duizenden jaren als jager-verzamelaar door het Kempische landschap. Wat vuurstenen werktuigen betreft, heeft elke steentijdperiode een eigen ‘mode’, afhankelijk van het dan heersende klimaat- en landschapstype. Per periode worden telkens Kempische vindplaatsen besproken. Afbeeldingen, tekeningen en sfeerplaatjes verlevendigen deze tijdreis.
Leuk of niet, maar 3 % van je genen komen van de Neanderthaler! Ook deze uitgestorven mensensoort heeft hier gebivakkeerd. Bij Esbeek-Diessen stuit Piet op een Neanderthaler-kampement, met 5200 oppervlaktevondsten het rijkste van Nederland! Enkele topvondsten laat hij zien.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en universiteiten doen er meermaals onderzoek. Tijdens de lezing hoor je hier meer over.
Piet van Gisbergen (1949 Hooge Mierde) is tot zijn pensionering onderwijzer in Eersel. Als amateurarcheoloog neemt hij deel aan Kempische opgravingen en ontdekt tientallen vindplaatsen uit de Steentijd. Hiervoor ontvangt hij het Zilveren Draaginsigne van de Stichting Brabants Heem. Piet is vrijwilliger op het Kempenmuseum.
Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze.
Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188